de echtheid van bloggen

Dit plekje internet werd in 2007 van mij. Een plaats om vrij te schrijven, foto's te tonen en een heleboel vrienden te ontmoeten.
Ik heb altijd gehouden van bloggen. Ik kan niet ontkennen dat fijne reacties me blij maken.
Ik voel kriebels in mijn buik als ik iets moois heb genaaid. Dan hangt het hier in de woonkamer op een paspop of kapstok. En dan geniet ik.

Een poos geleden dacht ik om te stoppen met bloggen.
Ik vroeg me af of jullie, de lezers wel zin hadden in de zoveelste rokje of jurkje.
Maar ik kon het niet laten. Het is meer dan een hobby. Het is een passie. Het naaien, het fotoshoot spelen en het bloggen. Emma en Mona doen nog heel graag mee. Ik moet hen nooit dwingen om mee te doen. Het is iets dat we delen. En ze ontwikkelen daar een fijn gevoel voor mode mee.
Maar toch wringt er iets.
Ik hoor mensen klagen over blogland. Over de manier waarop bloggers de wereld voorstellen. 
Ze stellen de wereld mooier voor dan hij is. Onrealistisch mooi.
Werkelijk? Wie heeft zin om 's avonds na een zware werkdag een blog te lezen vol klachten, gezaag en lelijke foto's?
De mooie prentjes lokken mij net naar andere blogs. Ik laad er van op, geniet van pracht, van toffe ideeën, vrolijkheid en schoonheid. 
Ik ontdekte een evolutie in Vlaams blogland. Een evolutie waar ik het soms moeilijk mee heb.
Hoe beter bloggers worden, hoe meer ze benaderd worden om gebruikt te worden voor reclame. 
Het plekje waar bloggers in oorsprong met veel liefde en passie aan werkten, wordt ingenomen door bedrijven die gebruik willen maken van het aantal lezers en volgers.
Soms past het echt, dat stukje advertentie. Bloggers worden nu eenmaal uitgenodigd op pers-events om mee als eerste nieuwigheden te ontdekken. 
Daar hebben bloggers nog in te kiezen of ze er zullen over schrijven of niet.
Toen in naar Playtime Parijs ging, was dat als gast. Ik praatte met ontwerpers en vertegenwoordigers van merken. Met veel plezier toonde ik jullie de voor mij meest opvallende merken.
Geen van die merken is een sponsor van mij. En dat vind ik prima.
Ik wil deze plek gebruiken als een plek van mij. 
Een stukje internet waar ik mag schrijven wat ik wil zonder trouw te moeten blijven aan een merk, of anderen deze inhoud te laten afkopen. Als ik hier enthousiast ben over iets, dan wil ik dat het uit mijn hart komt. Dat jullie weten dat het echt is. 


Het stond in de kranten en kwam op tv.
Iedereen mag vrij kiezen uiteraard.
Ik ga voor echtheid.

x
GrietReacties

 1. Sjiek, Griet! Ik denk dat niemand twijfelt aan jou echtheid. Ik heb het ook veel moeite met bloggers die wel kiezen voor commercie - willen of niet, meestal verandert er toch wat. Moeilijke oefening natuurlijk, gezien de tijd die je erin steekt. Zelf blog ik al een hele tijd niet meer, vooral uit tijdsgebrek, maar nog meer omdat ik ook moeite heb met de 'goednieuwsshow. Niet die van anderen, wel die van mezelf - het klopt vaak gewoon niet. En om over mijn 'echte leven' te bloggen, daar heb ik niet veel zin in. En dan denk ik weer: bloggen over wat ik fijn vind, dat kan toch wel? Doe vooral verder zoals je bezig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Oontand, ik probeer in het echte leven de mooie stukken er uit te filteren en die te bloggen. Ik hang onze vuile was ook niet uit. Dat gaat niet. Maar als ik terugkijk in het blogarchief, dan zie ik de mooie stukken en die blijven. Dat vind ik een fijne gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het zo hard met je eens! Soms kan reclame bij een blog passen, maar meestal voel je na 5 zinnen al dat het gaat over een post die móest geschreven worden (imo).

  Ik ben zo blij dat jij gewoon jezelf blijft, zonder reclame. Dat is ook de manier waarop ik je blog heb leren kennen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doe zo verder, ik lees hier met veel plezier. Je stijl evolueert mee met Emma en Mona. Ik haal hier veel inspiratie. Over de "goed nieuws show" maak ik me niet druk. Ik denk echt niet dat het bij iedereen altijd schoon gaat, omdat er niks negatiefs in blogberichten geschreven wordt. Niemand hangt zomaar zijn vuile was buiten.... . Maar ik geniet van mooie beelden en knappe schrijfsels. Dus doe vooral verder, want je zou gemist worden in blogland ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blog steeds over dingen die ik zelf leuk vind. Soms ook over bepaalde merken maar dat is steeds op eigen initiatief. Dat is misschien niet zo slim maar ik schrijf dan wel wat ik wil. Wat mij wel opvalt is dat er zo weinig interactie is tussen de bloggers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt omdat ze met zovelen geworden zijn. Vroeger was dat meer!

   Verwijderen
 6. Super van jou Griet!!
  Als net begonnen en klein stoffenwinkeltje voel ik soms ook de druk om net als sommige collega's bepaalde bloggers te overladen met gratis stofjes in de hoop dat ze er een pareltje van maken dat iedereen wil.
  Tot op dit moment weiger ik dat te doen zodat ik weet dat de mensen die bij mij komen , komen om de leuke stofjes en ideetjes en niet om wat ze denken te moeten kopen ;).
  Ik heb al de eer gehad om het daar met jou eens over te hebben en mag zeggen dat je een toffe madam bent met het hart op de juiste plaats , doe zo verder Griet!!
  Groetjes Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik blog soms wel over niet zo plezante dingen maar dat is net omdat ik mijn ei zo in mijn blog kwijt kan en het gevoel dat als het gelezen wordt, het ook begrepen wordt :) maar meestal ga ik ook voor het schoons omdat het je nu eenmaal vreugde brengt...

  ik geniet trouwens erg van jouw blog, misschien net omdat je altijd voor echtheid gaat :-) en wat ik hier zo bijzonder leuk vind is om die kinders te zien evolueren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik blog soms wel over niet zo plezante dingen maar dat is net omdat ik mijn ei zo in mijn blog kwijt kan en het gevoel dat als het gelezen wordt, het ook begrepen wordt :) maar meestal ga ik ook voor het schoons omdat het je nu eenmaal vreugde brengt...

  ik geniet trouwens erg van jouw blog, misschien net omdat je altijd voor echtheid gaat :-) en wat ik hier zo bijzonder leuk vind is om die kinders te zien evolueren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zeker blijven bloggen, je bent een grote bron van inspiratie! Ik vier net mijn eerste blogverjaardag en doe het ook puur als hobby, al zou ik tegen een uitnodiging voor playtime Parijs ook niet "nee" zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, wat haal jij me de woorden uit de mond. Ik ga ook voor echtheid, ik kán niet anders. Ik sluit me bij je aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gek, heb het er dit weekend nog over gehad met mijn man en wat we eigenlijk willen lezen in een blog of zelf zouden willen schrijven(mijn man blogt zelf over zijn wielercapriolen) over onze hobby ... en eigenlijk kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk niet geïnteresseerd waren in de verhalen over hoe moeilijk de combinatie tussen werk, gezin en hobby wel is, maar enkel en alleen in de pure hobby-feiten, zoals in mijn geval naaitips en inspiratie, vandaar dat mijn creaties worden gedeeld via Instagram en facebook, lekker snel en zo hou ik tenminste tijd over om te naaien ... Ik veronderstel dat het bij jouw ook niet altijd van een leien dakje loopt, maar daarom hoef ik dat ook niet te lezen (denk dat het omgekeerde net zo is) ... en de leuke kantjes van het bloggen, die neem je er toch gewoon bij en daar hoef je je toch ook niet voor te verontschuldigen, niet ?
  Je moet enkel bepalen voor wie je schrijft, voor jezelf of voor je publiek en is dat nu niet hetgeen waar elke auteur mee worstelt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik volg je helemaal! De lelijke kantjes van het leven kunnen voor mij met een humorsausje, de mooie brengen en daar dan mooie commentaar op krijgen is waardoor bloggen je blij maakt en wat je motiveert om het te blijven doen.
  Reclame maken is een persoonlijke keuze (een blogger schrijft wat-ie wil en een lezer leest wat-ie wil, ik lees reclameposts als ik weinig tijd heb niet of met minder aandacht), zo lang wat je schrijft maar strookt met de werkelijkheid. Welk deel van de werkelijkheid je toont, dat kies je lekker zelf. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tsja, ik ben toch echt meer van de 'leven en laten leven' mening. De één krijgt de kans om door het bloggen een boek te maken (da's toch ook echt commercie) of een stoffencollectie te ontwerpen. De ander krijgt door het bloggen de kans om een mooie langdurige samenwerking met een bedrijf (dat perfect bij ze past) aan te gaan. Ik zie daar niet zo het probleem in, mits het in alle oprechtheid gebeurt. Dat iemand met een bedrijf samenwerkt, wil niet zeggen dat diegene er geen eigen mening mee op na houdt of minder oprecht blogt. Ik lees blogs die gesponsord en ongesponsord zijn en voor alles is wat te zeggen, tussen beiden zitten pareltjes en tussen beiden zit bagger. Keep an open mind, people.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Klopt helemaal! Ik blog (meestal) ook alleen maar de fijne dingen, dat doet ook gewoon deugd :-)
  Nu en dan sluipt er wel eens iets tussen dat minder is, maar ook dat moet dan kunnen, denk ik - al zal ik nooit zin krijgen om te schrijven over alles wat hier wel eens vierkant draait (wat een berg blogposts zou dat opleveren, trouwens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gelijk hebt ge en je hebt dan ook een superblog als je het mij vraagt !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. niet stoppen ik lees met plezier u blogjes (en ook nog van vele andere) en als jij iets mooi vind of fan van bent waarom mag je dat dan niet delen blijven verder doen zou ik zeggen ik ben ook een blogje aan het starten en zou het jammer vinden dat goede en ervaren bloggers zouden stoppen door zo een commentaar van bepaalde

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi gezegd! en niet stoppen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je hebt helemaal gelijk en jouw verhaal is oh zo herkenbaar. Ik worstel ook af en toe met de vraag waarom ik eigenlijk blog, maar kom dan snel weer tot de conclusie dat het iets is van mijzelf. Ik ben niet perfect of volmaakt, maar vindt het leuk om op een platform als deze iets van mij en mijn creativiteit te laten zien. Zoals een kunstenaar iets op het doek moet schilderen en tentoonstelt en een schrijver een verhaal bedenkt, schrijft en uitgeeft. Chapeau dat je bij je zelf blijft. Dat is best moeilijk, maar uiteindelijk wel het eerlijkst!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. groot gelijk ;)
  als blogger vind ik het geweldig om dingen te delen met gelijkgestemde zieltjes. Dat probeer ik dan mooi in te pakken, gewoon omdat ik het leuk vind (proberen en experimenteren) soms lukt dat beter dan anders uiteraard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Niet stoppen hoor met bloggen.
  Je schrijft altijd zo leuk en ik heb nooit getwijfeld aan de echtheid.
  Iemand die met zoveel passie schrijft!!!
  Wel de verschuiving merk ik ook er zijn toch wel steeds meer bloggers die puur schrijven om zoveel mogelijk reacties binnen te halen. Waardoor ik soms twijfel of mijn blog wel leuk genoeg gevonden wordt.... Maar goed nog steeds vind ik het zelf leuk om te delen dus ook ik heb besloten niet te stoppen.
  Maar aan jou blog zie ik weer dat ik niet de enige ben die soms met die vraag loopt.
  En ik wordt altijd blj als er weer een post van jou online is. Een x hoop ik weer wat meer te zelf te gaan maken en die drang hou jij met je leuke posten levend!!!
  Hartelijke groetjes,
  Nelleke
  http://nellekeshobbyhoekje.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat heb je mooi gezegd Griet! Ook ik durf al eens mijn wenkbrauwen fronsen als ik weer 'reclame' en 'sponsors' zie terugkomen op blogs. Dat is niet de reden dat ik ben beginnen bloggen. Ik blog voor mezelf, zodat ik een overzichtje heb van wat ik gemaakt heb, en wie weet, heel misschien, ooit, kan iemand eens inspiratie halen uit een van mijn maaksels. Net zoals ik doe. Er is niets zo leuk als 's avonds in de zetel ploffen en inspirerende blogs lezen, met mooie creaties en foto's. Doe jij maar lekker verder zoals je bezig bent, dan blijf ik een trouwe lezer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het ruikt nooit naar reklame op je blog. Alle posts over Parijs stroken met je persoonlijke smaak en dat weten regelmatige volgers, die bovendien graag inspiratie opdoen bij jouw creaties en de dingen die je ons toont! NIET stoppen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Happy in red,
  Ik laat ook echt iedereen vrij kiezen hoor. Ik volg ook enkele reclameblogs en het is fijn dat ik ook duidelijk weet dat het zo een soort blog is. Voor mijn stukje blog hoeft dat niet. Leven en laten leven. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Elke blogger maakt reclame. Soms heel uitdrukkelijk, maar vaak onbewust. Als een blogger vermeldt waar ze haar stofje heeft gekocht, welk optreden ze van het weekend heeft gezien, uit welk kookboek een recept komt of waar ze met het gezin op vakantie zijn geweest; het is allemaal reclame.

  Zelf zal ik alleen over zaken schrijven waar ik achter sta. Er worden mij ook soms dingen beloofd in ruil voor een blogpost, maar ik ga daar zelden op in. Willen anderen dit wel doen: fantastisch! Dat is net wat bloggen zo fijn maakt, het gaat om jouw kleine plekje op het enorme wereldwijde internet en je doet daar carrément je goesting mee! Het is aan de lezers om te bepalen of ze je schrijfsels graag lezen en geloven.

  En mag ik vragen om vooral verder te bloggen over die PERFECT afgewerkte kleedjes en rokjes, want daar kan ik alleen maar van dromen! (Maar misschien is dat net de reden waarom blogs lezen zo fijn is?)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik en met mij hele hordes zien graag dat 800ste rokje dat je maakte! Heerlijk vind ik alle mooie plaatjes in blogland, ik raak er zelf gemotiveerd en geïnspireerd door om mooiere fotos te maken, meer op de afwerking te letten etc

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik moest wat durf verzamelen om dit bericht te posten en het maakt veel los, zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Groot gelijk heb je Griet!De blogs waar ik nog weinig echte authentieke inhoud in herken, laat ik links liggen. Gelukkig is dat maar een minderheid. Ik vind in diy blogland vooral veel gelijkgestemde zielen met een passie voor creativiteit en schoonheid. Die van jouw voorop!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik geniet altijd erg van je blogposts : je maakt erg mooie kleren, je ' verzint ' ze zelf , ze zijn altijd anders en verrassend mooi, en je maakt prachtige foto's.En het stoort me niet dat je blogposts altijd mooi zijn, ik weet zelf ook wel dat het leven meer is dan wat mensen op hun blog schrijven.
  Ik heb het zelf ook erg moeilijk met de commercie die in blogland binnen geslopen is en de boel voor een groot deel heeft overgenomen. Ik doe daar zelf heel bewust niet aan mee en hoe vaker ik het zie bij een ander, hoe meer vasteberaden ik ben om mijn eigen ding te blijven doen.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me even afvroeg of je blogposts over de kleertjes in parijs gesponsord waren of niet. En ik ben erg blij te lezen dat dat niet zo is. Ik merk zelf dat ik het ook wat moeilijker begin te vinden om blogposts te schrijven over produkten die ik tof vind omdat ik vooral niet wil dat men denkt dat dat een betaalde post is. Ik schrijf het er gewoon uitdrukkelijk bij. Weet dat je niet de enige bent die er mee wortselt en nie wil meestappen in die commerciële kant van het bloggen. Ik lees trouwens hoe langer hoe meer mensen hun frustratie daarover uiten in bloglanbd ( ik schreef er zelf ook al over en gisteren las ik hetzelfde verhaal bij sleeping lion (.nl ). Misshcien is dat een teken dat er terug ene tegenreactie komt ? Ik vind het alvast hoopvol om vast te stellen dat we niet alleen zijn en hoop nog lang te mogen genieten van je mooie kleidngstukken !

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik heb geen blog maar vind het zeer fijn op blogs te lezen... Elke lezer is vrij te bepalen welke blog hij of zij leest en natuurlijk is elke blogger vrij te bepalen wat hij of zij schrijft. Ik lees het liefst ook fijne dingen, al lag er af en toe wel over iets serieuzer gaan maar liefst ook gewoon over jurkjes en rokjes ( want die heb je nooit genoeg ;-) vol reclame vind ik niet zo leuk maar bronvermeldingen en persoonlijke voorkeuren zijn dan weer een inspiratiebron voor mij ... Goh ik vind je blog super en kan me vinden in wat je schrijft , het klikt maar dat is weer persoonlijk hé... Ook deze blogpost vind ik weer zeer goed, to the point, mijn mening sluit erbij aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Eerlijk? Ik vind jouw blog echt het typevoorbeeld van een blog die de wereld onrealistisch mooi voorstelt. Ik denk dat er dan ook mensen zijn die echt ongelukkig kunnen worden van het lezen van jouw blog. Ik vind het ook niet echt oké dat je bloggers die wel de problemen aankaarten waarmee ze te kampen hebben omschrijft als "blogs vol klachten en gezaag". Maar het feit dat je gigantisch veel volgers hebt toont dat er ontzettend veel mensen zijn die liever over de gepolijste versie van een gezinsleven lezen. Dus moet je je van mijn mening helemaal niet aantrekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Het leeft ... Bloggen is een medium geworden dat voor iedereen toegankelijk is, iedereen kan via deze weg zijn publiek bereiken, of het nu louter fashion, zieleroerselen, comics, fietsen, lopen... enz betreffen. Je geeft een gedeelte van jezelf bloot en je kan hierin kiezen hoe ver je gaat en welk publiek je wil aanspreken. Het is een hobby/beroep op zich geworden, aangezien er al diverse boeken over het bloggen an sich verschenen zijn ... Maakt de blogs professioneler en mooier, maar soms ten koste van de authenticiteit ...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Echt ongelukkig ben ik toch nog niet geworden van jouw blog :-), wel integendeel, wel stikjaloers op de fotoshoot met Goldfish en Lilyette :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik begrijp je helemaal. Ik ben een tijdje gestopt met mijn blog om dezelfde reden: willen anderen wel lezen wat ik hier allemaal post en is dat bloggen niet een vorm van exhibitionisme. Vooral dat laatste hield me nogal bezig. Blijkbaar dachten zussen en vriendinnen er niet zo over, want ze vroegen wanneer ik nog eens iets zou posten.
  Je hebt volkomen gelijk: het is je eigen hoekje waarin je schrijft en brengt wat je zelf kwijt wilt. En daarenboven is niemand verplicht om het te lezen. Aan de ratrace van zoveel mogelijk volgers en pageviews doe ik liever niet mee.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik lees al heel lang en graag jouw blog. Hij is goed zoals hij is. En niet perfect is voor mij ook goed. Het hangt in mijn klas en ik hou er van. Zelf heb ik bijna een jaar lang niks gepost op mijn blog. Maar dit weekend kreeg ik er weer zin in. Ik schrijf over wat ik zelf wil vertellen, soms leuk, soms minder leuk. Ik lees ook zelf wat ik wil. Dus houden zo Griet!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik lees jouw blog graag.Zelf ben ik nog geen jaar bezig met mijn blogje en alles wat er op staat is wat ik er van denk zonder dat ik er iets voor krijg.En soms staan er vrolijke dingen op en soms minder leuke dingen maar zo is het leven,hé!Fijn dat je toch blijft bloggen want ik lees hier graag mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Beste anoniem,
  Meen jij nu écht dat mensen ongelukkig worden van het kijken naar Griet's mooie zelfgemaakte jurken ????
  Hebben die dat dan ook als ze de La maison Victor bekijken of de nieuwe burda ?
  Wat een onzin zeg !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk niet. Want dat is geen persoonlijk verhaal. Ik begrijp Anoniem echt wel. Net zoals FB mensen ongelukkig kan maken, net zoals alle andere sociale media trouwens. Ik kan perfect inschatten dat Griets mooie plaatjes niet de volledige weerspiegeling zijn van haar gezin, net zoals ik mijn mindere momenten, mijn afwas, mijn ruzies of mijn vuile sokken online gooi. Maar niet iedereen kan dat, en dat zorgt bij heel wat mensen voor frustraties, geloof me.
   Ieder zijn mening, ik lees liever de leuke dingen, maar ik heb respect voor andermans visie. En word daar dan ook niet kwaad van.

   Verwijderen
 39. ( ik word eigenlijk best wel kwaad van de reactie van anoniem eerlijk gezegd )

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik geniet nog altijd van jouw mooie creaties, ze zijn een inspiratie voor mij. Blogs waar voral reclame gemaakt wordt, daar haak ik op af. Die lees ik eenvoudig niet meer, omdat ik het niet interessant vind. Maar ieder zijn eigen keuze, bloggers steken veel tijd in hun hobby, en als mensen daar geld mee kunnen verdienen hebben ze daar alle recht toe. verwacht alleen niet dat ik het dan nog lees ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Lang leve jouw echtheid. Ik hou van je blog, blijf ons zeker verblijden met kleurrijke jurkjes, rokjes, broekjes, ... en je prachtige foto's!
  Ik vind het moedig van je om dit te posten en het is zoals je zegt, elke blog is iemands plekje waar je lekker doet wat je zelf wil...

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Vrij kiezen.
  Twee belangrijke woordjes in deze context.
  De bloggers kiezen wat ze brengen, de lezers kiezen wat ze lezen.
  Het mes snijdt aan twee kanten, dus ik zie er geen probleem in.
  De echtheid ademt uit elke porie van jouw blog hoor Griet !
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ik wou ook even zeggen dat het niet is omdat er reclame op een blog staat of sponsors in de zijlijn, dat de blogberichten minder echt zijn. Ik ben bijvoorbeeld verzot op de blog van mme zsazsa die eerlijkheid, echtheid en puurheid uitademt. Die bijvoorbeeld ook geregeld schrijft wat er eens minder goed gaat. Maar daar vind ik toch ook reclame in de zijkant. Mij stoort het niet! Zolang het maar duidelijk is wat reclame is en wat niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik heb al langer problemen met al die "sponsoring" links en rechts op sites. Ik schreef er zelfs ooit een blogpost over (te vinden ergens in mijn rechterkolom). Als ik inga op voorstellen van bedrijven dan is dat omdat het product of dienst wel past binnen mijn kraam en dat ik het gewoon leuk vind dat te testen. Als ik er dan iets over schrijf, vermeld ik heel eerlijk dat ik iets kreeg om te testen of zo. Ik vind dat mijn lezers het recht hebben dat te weten. Ik zie veel te vaak dingen verschijnen op blogs die op "gesponsord" kunnen lijken. En eerlijk is eerlijk, ik heb lang gedacht dat jullie prachtige vakantiehuis vorige zomer ook gesponsord was. Mijn excuses alvast nu ik weet dat dat niet het geval was ;-) En nu ik eraan denk, krijg jij dan nooit een paar schoenen cadeau van die schoenwinkel waar je vaak naar verwijst? Misschien moet je gewoon ergens een disclaimer toevoegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Mijn blog begon als creatief dagboek van mezelf. Gaandeweg leerde ik enorm veel bij op verschillende gebieden, en daarom ben ik blij dat ik blog.
  Of we de wereld mooier voorstellen dan het is? Neen, je moet het geluk zelf zoeken in kleine dingen. Ik post ook de mooiste foto van mijn dochters, kies de leukste stofjes en hoop dat anderen daar net zoals ikzelf van opvrolijken.
  Laat je niet doen door het soort mens dat over alles zaagt en klaagt, zij zijn het niet waard dat er aan hen aandacht wordt geschonken.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Het zijn net al die mooie blogs die mij ertoe aangezet hebben om ook eente te beginnen, ik wil ook zo iets moois kunnen maken. En ik heb er op die 2 maand al veel plezier aan beleefd. Ik heb de mooiheid en positiviteit juist nodig als tegengewicht van het negativisme dat ik zo vaak zie gebeuren alledag.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. hei Griet,

  Iedereen kiest daar natuurlijk zelf voor, maar ik ben ook het type van ik blog waarover ik het wil en wanneer ik het wil.
  Geen verplichtingen aan sponsors,... Ik laat wel weten van waar ik mijn stofjes haal of op welke rommelmarkt ik mijn schat gevonden heb. Niks mis mee vind ik zelf, maar ook bij mij is dit zonder sponsering. Ik ben ook al benaderd met de vraag hoeveel pageviews er zijn op mijn blog per maand... Ik ga ook voor echtheid en als ik al reklame maak is dat omdat de mensen daarachter iets voor mij betekenen en dan bedoel ik niet financieel of materieel.
  Doe zo voort, ik lees hier nog altijd graag mee, kijk graag naar uw foto`s...
  Maren (hoemmelke.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ik lees al jaren met plezier je blog. Ik geloof ook dat jouw wereld die je op je blog deelt een uitgelicht stukje is, uiteraard gaat het bij jou ook eens wat minder. Het feit dat je daar dan niet over blogt, maakt het voor mij niet onrealistisch. Jij kiest zelf wat je deelt. Wij daar ongelukkig van wordt kan maar beter ook alle magazines, feelgood-series en films uit z'n leven weren, me dunkt. Dus doe zo voort, wat mij betreft!
  Wat betreft sponsoring ed kan ik me enorm ergeren aan beginnende bloggers die vanaf post 1 een press kit op hun blog hebben staan, en keihard de marketingtoer opgaan tijdens gettogethers. Komt wellicht een beetje door al die aandacht over 'HOE GELD VERDIENEN MET JE BLOG'. Ik heb het gevoel dat ik te laat op de blogkar gesprongen ben æen dat het te laat is om echt mensen te leren kennen ipv te netwerken.
  Maar dat er af en toe gesponsorde stof ofzo op de blog zou komen,als je daar zelf achter staat, waarom niet? Daar heb ik hoegenaamd geen probleem mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Jou blog staat op mijn nummer 1! Je doet dat super goed! Iedere vrouw heeft me time nodig en de mijn is blogs lezen! Ik ben heel blij dat jullie je talenten zo leuk gebruiken! Ik kan echt blij worden.van een leuk emma en.mona bericht! En je kleedjes ik ben ze nog lang nt beu gezien hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Hè hè, fijn dat jij er ook zo over denkt! Dit is precies waar ik me aan stoor de laatste tijd en mij de lol van bloggen een beetje vergaat, vind ik een leuke blog dan zie ik dat ze hard hun best doen om veel bloggers te krijgen en dan commercieel te gaan en dan is voor mij de lol eraf. ik dacht al dat ik er alleen zo over dacht.
  Ik blog net als jij om andere te inspireren met wat je maakt en even misschien de niet altijd leuke wereld te ontvluchten met mooie dingen, niets mis mee toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Blijf gewoon door waar je heel goed in bent en waar je zelf gelukkig van wordt. En dat je daarbij heel veel mensen inspireert, is mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. ..... en dat siert jouw blog! Ik vind het altijd een feestje om jouw blog te lezen, het straalt enthousiasme in veel facetten uit en maakt mij blij, inspireert me. Ik blog ook, misschien ben je wel eens bij mij wezen kijken.... en ja daar komt wel eens reclame voorbij van de producten uit mijn shop. Gewoon om eens te laten zien wat je er zoal mee kunt maken. Maar misschien kan het anders opgevat worden... heb ik eerlijk gezegd, hoe naief misschien, nog niet bij stil gestaan. groetjes Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 53. na een moeilijke dag, zet ik vol verwachting mijn computer op...en ga ik bij enkele madammen (waaronder jij) piepen of ze iets moois op het net hebben gezet. Jullie geven mij kracht en energie en inspiratie. Jullie motiveren mij ook om te blijven naaien, ondanks dat er hier serieus gebroddeld wordt :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Dat is dus ook exact mijn "'strijd" met bloggen tegenwoordig. Vroeger was het zo warm. Vroeger ging je bij elkaar op de koffie, leefde je met elkaar mee. Dat mis ik nu heel erg. Nu draait vaak veel inderdaad om schone schijn en vriendjes zijn met merken. Het is waarschijnlijk iets waar ik me moet overzetten die evolutie, maar ik snap dus wat je bedoelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Lieve Griet,
  Dit blogbericht had ik zelf geschreven kunnen hebben. :)
  Bloggen is altijd wat zoeken tussen wat wel en wat niet te delen met je volgers/lezers........op welk aanbod wel en welk niet in te gaan.
  Hoe GROTER je blog hoe meer keuzes je daarin moet maken...niet altijd even simpel ?
  Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je zelf achter elke post staat die je de wereld instuurt.....en ik geniet alvast nog van iedere post die JIJ met ons wilt delen 😊
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Nogal heftige reacties op wat ik zei. Ik wou eigenlijk gewoon reageren op wat Griet zei. Uiteraard mag zij kiezen wat ze wil belichten en wat niet. Ik vind dit gewoon geen blog meer over naaien alleen (in het begin wel). Nu is het vaak een blog over merknamen, schoenwinkels vernoemen, luxe villa's in portugal, design hier en daar en ga zo maar door. Ik kan me heel goed inbeelden dat mensen daar ongelukkig van worden. Ik neem die woorden echt niet terug. Niet iedereen heeft zo'n mooi leven. Ik veronderstel dat zelfs Griet geen zo'n mooi leven heeft als ze hier naar voor schuift. Ze geeft zelf aan dat ze alleen de mooie kanten naar voor brengt omdat dat haar gelukkig maakt. Dat is heel goed voor haar en dat mag perfect. Maar ik kan me inbeelden dat dit sommigen onzeker maakt. Maar dat geldt inderdaad evenzeer voor alle overgelukkige statusupdates op facebook en de luxe in tijdschriften en op televisie. Mensen belichten graag alleen het wondermooie en er is geen plaats meer in de wereld voor minder mooie kanten, afzien, ongelukkig zijn, een rotdag hebben etc. Nochtans is niemand hier vrij van. Ik persoonlijk lees liever over het echte leven en dat vind ik niet terug op deze blog. Maar iedereen is vrij om te kiezen welke blog te volgen toch? Hopelijk mag ik nog altijd mijn mening geven, zelfs al wijkt die af van die van een ander. Ik frons ook mijn wenkbrauwen als ik lees dat hier niets gesponsord is. Dan vraag ik me af waarom hier altijd zoveel namen gedropt worden. Maar als Griet zegt dat ze nooit stoffen, kledij of eender wat krijgt dan vind ik dat bewonderenswaardig voor zo'n grote blogster. Petje af! Er zouden er veel in haar plaats wel gebruik maken van hun bekendheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Doe zo voort, Griet, ik lees je logs super-graag, en met mij duidelijk héél veel anderen. Alleen af een toe een blooper ertussen lassen, dat kan nooit kwaad. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Verleden week had ik er nog aan gedacht om eens een berichtje te posten om je te bedanken voor je mooie blog, waar je ons vele tips meegeeft om het naaien aan te leren en deze tips zijn toch al vaak gebruikt geweest. Je moet toch iedere keer al die moeite doen om al die mooie foto's te maken.
  Als je de modeweek in Parijs volgt, kunnen we daar toch ook mee van profiteren, je moet toch ergens inspiratie opdoen.
  Blijf alstublieft doorgaan met je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Oesje... ik wou net gewoon schrijven dat je een topblog hebt maar blijkbaar worden hier meningen alom gedeeld... euh... Ik ga ze maar niet lezen en gewoon blijven genieten van wat jij doet. ECHT. Liefs, Dina

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Ik lees jou al heel erg lang. Al meer dan zes jaar. En op sommige momenten las ik minder omdat ik het stiekem voor mezelf jammer vond dat het mij (ondanks verschillende pogingen)maar niet lukte om te leren naaien. Maar ik ben wel blij met de tips die je geeft. Zo ontdekte ik de hippe winkel Raaf en Vos.
  Ik dacht ook wel dat je gesponsord werd door verschillende winkels want invloed heeft dit wel op hun verkoopcijfers. Daar ben ik zeker van. Het siert je dat je dat allemaal doet zonder cadeautjes in de plaats te krijgen.
  Iedereen kent jouw blog ook !!
  Toch vind ik het jammer dat je zegt dat je na een werkdag geen zin meer hebt in een blog met geklaag en lelijke foto's. Er zijn ook blogs die door te bloggen over hun 'problemen' anderen een riem onder het hart steken. Denk maar aan Tales of the crib (huilbaby) of Prinses op de kikkererwt (na een relatie die fout liep en als alleenstaande mama toen). Deze blogs gaan soms over niet zo fijne dingen, maar zijn wel echt.
  Over lelijke foto's. Mijn blog loopt over van de lelijke foto's waar ik mij dan ook nog eens van bewust ben, maar ik heb geen fantastische camera en zelfs geen smartphone of Ipad. En ik heb geen tijd om een cursus fotograferen te gaan volgen. Zelf vind ik dat niet erg en ik trek het me soms weleens aan. Want nooit eens rommel zien op iemand anders zijn blog. Dat stoort mij dan weleens :-). Hoewel ik maar al te goed weet dat het niet kan. Maar ik ben al een oudere moeder. Jongere moeder hebben daar misschien wel 'last' van.
  Laatst was ik ook even jaloers op iets op een blog. Ik vond dat zelf erg en wist niet goed hoe er mee om te gaan.
  Zelf ben ik al een paar keer gestopt met bloggen en herbegonnen. Eens ik het beu ben stop ik meestal onmiddellijk.
  Wat mensen graag lezen en wat niet is persoonlijk ook.
  Mijn meest gelezen blogpost was er trouwens één over iets heel negatiefs. Die post werd wekelijks heel veel gelezen. Zoveel dat ik hem zelfs verwijderd heb omdat ik me ondertussen niet meer zo voel :-). Het is dus niet echt zo dat lezers altijd voor de vrolijke happy blog gaan.
  Bloggen doe ik nog altijd vooral om een soort van dagboek te hebben naar later toe met foto's. Ik zal van al die blogboeken eens een foto trekken :-).
  Alleszins. In al die jaren is het bloggen erg veranderd en ik heb er soms ook moeite mee als iemand puur commercieel blogt (tenzij deze persoon een winkel heeft ofzo).
  Zelf heb ik nog nooit cadeautjes gekregen omdat ik dingen op mijn blog vernoemde. Zelfs nog geen mail met dankjewel voor de feedback ;-).
  Maar daar gaat het niet om.
  Ik ga nu hier maar stoppen want ik zou er nog veel meer over kunnen schrijven.
  Feit is dat ik door te bloggen al heel veel toffe fijne mensen heb leren kennen en ook al tonnen inspiratie heb opgedaan.
  Ik wou mijn dochter ooit zelfs Mona noemen.

  Groetjes

  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Sandra! Ik las jouw blog vroeger. En toen vond ik 'm niet meer. Nu dus weer wel. :-)
  Ik heb schade in te halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Je bent voor mij, met drie dochters, een échte inspiratie en ik hoop dat dat nog lang zo kan blijven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Ik geniet op en top van je blogposts! Je hebt een ongelooflijk talent en super dat je het met ons wil delen, de 'echtheid' straalt er van af! Hoedje af Griet, bedankt voor alle inspiratie!
  Sofie Ruysschaert

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Ik heb geen probleem met blogs met reclame, zolang de bloggers menen wat ze schrijven natuurlijk. Bloggers krijgen vaak kansen, en zolang je die kansen in volle echtheid benut zie ik daar het probleem niet van.
  Ik kom hier supergraag lezen, en als je reclame zou maken zou dat voor mij niets veranderen. Je hebt jezelf altijd als 'echt' getoond, en dan ga ik ervan uit dat een blogger zichzelf niet verloochent voor geld.
  En wat het bloggen zelf betreft: ik zal nooit over de mindere kanten van mijn leven schrijven. Ik heb niet het gevoel dat iemand daar op zit te wachten... Een fijn archief voor mezelf, dat was mijn eerste doel.
  Doe maar voort, Griet, helemaal zoals je zelf wil! ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 65. Ik vind jouw blog een verademing. Ik lees meer en meer blogs die bulken van de gesponsorde berichten en het stoort me wel, zeker wanneer het opvalt dat die berichten ontstaan zijn vanuit de visie dat die bepaalde post moet. Of dat een bepaalde post gericht is op het winnen van zoveel mogelijk zieltjes. Ik blog ook, maar doe het vooral voor mezelf, als naslagwerk, dagboek. Dus ja, ik zaag al eens, maar niemand hoeft dat te lezen. Het is eerder therapeutisch voor mezelf. En ik plaats er graag mooie naaiwerkjes op. Voor familie, vrienden,... Uit trots en omdat het mij gewoon ook gelukkig maakt. Enkel voor mezelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Ik vind jouw blog een verademing. Ik lees meer en meer blogs die bulken van de gesponsorde berichten en het stoort me wel, zeker wanneer het opvalt dat die berichten ontstaan zijn vanuit de visie dat die bepaalde post moet. Of dat een bepaalde post gericht is op het winnen van zoveel mogelijk zieltjes. Ik blog ook, maar doe het vooral voor mezelf, als naslagwerk, dagboek. Dus ja, ik zaag al eens, maar niemand hoeft dat te lezen. Het is eerder therapeutisch voor mezelf. En ik plaats er graag mooie naaiwerkjes op. Voor familie, vrienden,... Uit trots en omdat het mij gewoon ook gelukkig maakt. Enkel voor mezelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 67. En dat wordt gewaardeerd, die echtheid. Een blog waar een stuikje wordt geschreven, gewoon omdat er geld evrdiend moet worden met reclame verliest al snel zijn geloofwaardigheid en lezers. Mij in ieder geval wel.

  Maar over echtheid gesproken, ik houd dus ook best wel van bloggers die klagen, die eerlijk over hun irritaties spreken, wat zelfspot laten zien. Maar het ligt er waarschijnlijk aan wat voor soort blog je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Heb je blog al even ontdekt en lees hem nog steeds met evenveel plezier. Ik haal er veel inspiratie uit voor mijn dochter. Ik hoop echt dat je nog lang met veel plezier zal bloggen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Doe zo voort Griet! Ik kom elke dag even langs op je blog en daar hou ik enkel een positief gevoel aan over. Het zou me zelfs niet storen als je gesponsord zou worden, al de tijd en energie die je erin steekt, gratis en voor niks, ... Chapeau! En trek je de negatieve commentaren niet aan, je hebt altijd mensen die een ander het licht in de ogen niet gunnen. Veel plezier nog in alles wat je doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Fijn om ook eens jouw mening hierover te lezen. En ik ben eigenlijk dezelfde mening toegedaan. Genoeg blogs die bijvoorbeeld klagen over de combinatie gezin en werk dezer dagen, maar vrolijk word ik er niet van.
  Na een werkdag kijk ik liever naar mooie foto’s en prachtige naaisels, helemaal mijn gading kan ik dus bij jou vinden, doe vooral verder! Zijn blogs met mooie foto’s daarom niet echt? Iedereen zijn portie mindere momenten, en ik kies er net als jou voor om dat binnenskamers te houden. Evenveel respect voor bloggers die dat niet doen.
  Vooral je ding blijven doen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Top Griet! Je hebt een geweldig plekje gecreëerd, waar ik elke keer veel inspiratie op doe, ik geniet van je maaksels, je foto's en je blije dochters. Ga zo door, op de manier die jij fijn vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Amen to that! En dat ge groot gelijk hebt! Echtheid is één van de belangrijkste goeden, zowel in blogland als in het persoonlijk leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Ik ken jou niet persoonlijk , maar volg jouw blog met extra interesse omdat je met jouw creaties toch vaak erg trendy bent én omdat één van jouw dochters jou een beertje de stoere kant opduwt.
  Ik vind het fijn te lezen dat je geen reclame accepteert ...al heb ik na de posting van jouw bezoek aan de kledingbeurs in Parijs even gedacht dat je dit aangeboden kreeg om die merken te promoten. (sorry dat ik eerlijk mijn mening zeg).
  Dit terzijde gelaten : ik hoop dat je nog een hele tijd doorgaat met bloggen ; met schitterende foto's te plaatsen van jouw 2 fotogenieke jongedames.

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Wat ik merk is dat de sfeer op sommige blogs veranderd is omdat er toch wel wat onderdelen gesponsord zijn, meestal haak ik dan ook af. Alsof hun eigen ik ineens weg is van hun eigen blog. Zo jammer! Want wat is dan nog echt en wat gemaakt?

  Blijf bij jezelf en laat ons lekker meegenieten van je moois! X

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Wel, volledig met je eens!!!!

  Ik volg je al een hele tijd, ondanks ik zelf niet naai, noch kinderen heb. Maar ik hou van die snoezige gezichtjes van je dochters én de mooie en leuke en vooral kleurrijke dingen die je voor ze maakt!

  Wtf, niemand toont toch ook niet de mislukte of lelijke reisfoto's? Dus blijf jij maar mooi uitkiezen wat je zelf mooi vindt en waar wij vrolijk van worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 76. Ik volg je blog al een hele tijd ... een super blog en krijg altijd een lach op mijn gezicht als ik bij je aan t lezen ben.
  Doe zo voort!


  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 77. Ik ben dol op je blog ... Je bent vaak een bron van inspiratie ...

  Ik snap je reactie wel ... Maar op de blogmeet werd me vooral duidelijk dat de meeste bloggers het doen als uitlaatklep, om hun creaties te delen met gelijkgestemden
  .... En niet om gecontacteerd te worden door een PR bureau
  Ik wil er niet aan verdienen maar doe het met liefde en ik ben er van overtuigd dat dat bij jou zeker zo is !
  Dus please stop niet .....😉

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dankjewel voor jouw reactie!