"Ik weet niet hoe het voelt van van één baby te houden."‘Vind jij het leuk om tweelingmama te zijn?’ Deze vraag kreeg ik van Mona.


,,Ze overviel me met deze vraag, mijn tweelingdochter van elf jaar. Ik bedacht dat ik net zo min als zij het antwoord ken. Aan haar wordt wel eens gevraagd of ze het fijn vindt een tweeling te zijn. We weten beiden niet anders. Ik weet niet hoe het voelt om voor het eerst mama te worden en van één baby te houden. Ik weet niet hoe het voelt om elke nacht 'maar' voor één baby op te staan. Ik weet niet hoe het voelt om met één baby boodschappen te doen… De lijst is eindeloos.

Ik werd mama en meteen was mijn gezin compleet. Ik kon niet kiezen voor één of twee kinderen. Ze kozen dat helemaal zelf, mijn grootste schatten. Dubbel geluk. Dubbele liefde. Ze maakten me sterk als een leeuw, leerden me multitasken en jongleren als een octopus, met in elke arm een baby, vissend naar een schone slab om de net uitgespuugde melk op te vangen voordat we er alledrie helemaal onder zaten. Ze vervulden mijn hart met oergevoelens, een oneindige liefde. Ze putten me uit, die twee. Maar het was het allemaal zo waard.

Ik kan mijn hart nog steeds voelen dansen als ze me verrassen met een lief briefje of een hilarische mop. Ik observeer ze als ze het niet weten. Ik zuig de beelden in me op en geniet. Dubbel!”Dit stukje schreef ik voor Twinzine, het online magazine voor tweelingouders of mensen die gewoon houden van meerlingen.Reacties

 1. Oh, supermooi stukje! Ik ken het gevoel: niet weten hoe het is om een eenlingmama te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi!
  Zelf ook mama v een meisjestweeling sinds 5maand.
  Ik heb wel de "ervaring" van 2x mama te worden van een "eenling"...
  Geloof het of niet maar met ons meisjes samen heb ik minder "last" dan met de jongens apart toen... Ze zijn contenter grotendeels van de dag hand in hand in het park..onafscheidelijk. ��

  (Een tienerdroom v toen ik 16j was.. een tweeling.. Die 10j later uitkwam... toen nog onwetende wat het was om nog maar 1kind te krijgen laat staan 2 tegelijk)

  Alle 4, stuk voor stuk schatten van kindjes met deugenietenstreken/snoetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Griet, wat een leuke vraag van je dochter. Onze zoons (7 jaar) vroegen pas of ik het niet heeeeel druk had toen zij ineens met z'n tweeen uit mijn buik kwamen. En ik gaf hen hetzelfde antwoord. Ik wist toen niet hoe het was 1 kindje te krijgen en ik vond en vind het vooral geweldig. Later hebben wij nog een eenling gekregen en ja het is anders en soms iets praktischer maar dat is dan ook het enige. Veel geluk hoor samen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dankjewel voor jouw reactie!