zondag 8 juli 2012

goudbruin geluk

Het is vandaag zo'n dag dat ik een wafeltje kan verdragen.
Geen voorverpakte, maar échte!

Het recept vond ik een poosje geleden in mijn klas. 
"De juf van 't zesde" gaf het me nadat ze de beste wafeltjes bakte in haar klas.
De geur bedwelmde me. 
Deze wafeltjes geuren niet alleen naar gezelligheid, ze smaken ook helemaal naar troost.

En kijk en geniet van deze mooie goudbruine wafel....



 ... het is namelijk de enige die in één stuk uit het ijzer kwam!




Al de anderen vielen in stukken en brokken uit elkaar. 
Jammer, zeg, maar gemakkelijk om te eten :-)
Ze zijn koud ook heel lekker.




Welke wafelexpert kan me helpen en vertellen wat er ontbreekt in dit recept?

Wat heb je nodig?

  • een halve kilo bloem
  • een halve kilo boter
  • een halve kilo suiker
  • 7 eieren
  • 3 zakjes vanillesuiker

Wat moet je doen?

  • breek de eieren en kluts ze flink
  • roer de boter, suiker en vanillesuiker bij de eieren
  • voeg de bloem beetje bij beetje bij het mengsel en roer goed
  • bak de wafels



21 opmerkingen:

  1. Een tas melk doen wij er ook altijd in, recept van mijn vader en die kan het weten. En het zou ook aan je wafelijzer zelf kunnen liggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Melk en gist lieverd. Zijn dat geen kanonskogels, die wafels? En je ijzer ook invetten, ook al,is het zo tefalgedoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mij is dat ook altijd een gesukkel! De smaak zit altijd goed, maar je eet ze beter met de oogjes toe! De laatste keer kieperde ik zelfs de helft van mijn deeg in de vuilbak! Ik had er op den duur echt geen zin meer in... ben eens benieuwd naar de tips.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net eens in mijn archieven (blogje dus) gekeken en het gesukkel was blijkbaar bij het bakken van suikerwafeltjes...

      Verwijderen
  4. Dit zijn onze ingrediënten:

    500g suiker – 500g bloem – 500g boter – 1 zakje bakpoeder – 2 zakjes vanillesuiker – 8 eitjes

    Alles goed mengen en bakken maar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat is een viervierdencake toch?

      Verwijderen
    2. Is het bij viervierdencake niet 1 eitje per 50 gram bloem, boter, suiker? Ik kan mis zijn hoor...

      Verwijderen
    3. Het klopt dat een 4/4-cake: 4 gelijke delen heeft: 50 g bloem, 50 g suiker, 50 g boter en een eitje.

      Voor de wafeltjes, denk ik dat je moet terugkijken of ze hard waren of juist te zacht. Op welk moment haal je ze eruit en breken ze, is het omdat je ze met één priem eruit haalt, of met twee vorken. Dus even terugblikken. Ik ben nu juist niet thuis dus ik kan neit zien welk recept wij thuis gebruiken, ik weet wel dat de wafels van mijn mama vele zachter zijn dan mijn wafeltjes en dit hangt dan vooral van het wafelijzer af (hetzelfde recept).

      Verwijderen
  5. melk idd! 1 kopje per 250gr bloem geloof ik...

    en wij smelten de boter, en zetten de kom met de warme boter in koud water terwijl we de suiker erbij doen. En onze wafels lukken altijd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn oma (en de rest van de familie nu ook) had een recept met bruiswater (ipv met gist)! Lekker en luchtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Melk!! En daar heb je dat mooi bordje weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk, zoveel mensen die wafels maken!
    Ik denk alleen dat (even) laten afkoelen in het ijzer het breken kan voorkomen, dat moet je met een cake (gelijk beslag, rijsmiddel en alleen minder eieren) toch ook doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel, ik kan niets toevoegen dan deze suggestie om ze even te laten rusten.

      Verwijderen
  9. Ik heb mij eens laten vertellen dat dit komt door een teveel aan suiker.
    Maar hoe dan ook, als het maar smaakt is het allerbelangrijkste. En ze zien er ook overheerlijk uit !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat wij ook altijd doen is het eiwit kloppen en dit bij de rest van het deeg onderscheppen. Maar ik geef je even het recept van mijn vader en ik ben geen bakwonder, maar ze lukken altijd.
    750 g gewone bloem
    250 g zelfrijzende bloem
    10 eieren
    2 pakjes vanillesuiker
    1 tas melk
    600 g boter
    700 g suiker

    BeantwoordenVerwijderen
  11. dit was het recept van mijn mama, ik heb zelden geweten dat de wafels 'mislukten'. Wat soms helpt is het deeg een tijdje laten staan en dan met goede moed opnieuw beginnen bakken en dan was er opeens geen probleem meer:

    500 g bloem
    350 g boter
    350 g suiker
    4 eieren
    1 pakje bakpoeder (1 zakje per 500 g bloem)
    2 lepels melk

    boter smelten, suiker bijdoen, roeren tot alles goed gesmolten is
    bloem ziften en lepel per lepel bijdoen
    eierdooiers bijvoegen
    eiwitten stijfkloppen (niet te stijf) en zachtjes onderroeren

    Ik dacht dat ze ongeveer anderhalve minuut in het wafelijzer zaten te bakken, dan stilletjes opendoen en kijken of ze goed zijn, uithalen met zo'n speciaal wafeluithaaltang.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Probeer eens dit recept van mijn moeder zaliger voor superlichte wafels en pannekoeken :
    250 gr bloem (zelfrijzende ofwel gist toevoegen)
    75 gr boter of margarine
    1/2l koud water (een kennis gebruikt spuitwater om ze nog lichter te maken)
    1 ei
    1 pakje vanillesuiker
    1 soeplepel bruine suiker
    1 snuifje zout
    indien je meer deeg wilt alles vermenigvuldigen met 2 of 3 of 4....

    Ik ben mild en hierna krijgen jullie ook het recept voor bewaarwafeltjes:
    5àà gr gewone bloem
    250gr boter, 250gr griessuiker
    4 eieren
    citroenessence
    zout
    bloem en eieren mengen, boter smelten en bijvoegen, suiker erbij, dan de rest. Bollen maken en bakken in het wafelijzer.

    Smakelijk! Het is er juist het weer voor :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, bij het eerste recept : deeg in je ijzer gieten en dit direct omdraaien. Als de eerste kant gebakken is het ijzer terug op de goede kant zetten en nu de andere kant laten bakken. En natuurlijk eerst je ijzer invetten vooraleer je dit doet! Ik heb nog nooit problemen gehad. Enkel de eerste lukt niet zo goed maar dat is ook bij pannekoeken zo. Alles moet nl eerst goed opwarmen.

      Verwijderen
  13. Ik doe er altijd een beetje spuitwater in om ze lekker luchtig te maken. Succes

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor jouw reactie!