Jomo, the joy of missing out. Vijf tips van de opruimcoach!

Nele Colle is opruimcoach. Zo iemand die je kan inhuren om te helpen je huis op orde te brengen. 
Ik hou zelf erg van een opgeruimd huis. Orde brengt namelijk rust in mijn immer actieve hoofd. Een opgeruimd huis maakt het huishouden ook een stuk gemakkelijker. Dan werkt alles als een goed geoliede machine. Nele snapt dat want ze is ook zo. Ik ken haar al jaren en omdat ik haar boek zo geweldig inspirerend vond, vroeg ik of ze even op de koffie wou komen om wat van haar tips te delen. En neen! ze dook niet in mijn kasten om op te ruimen 😆. Dat deed ik namelijk helemaal zelf. Kleine waarschuwing. Als je haar boek leest, dan kan je dat niet in één keer uitlezen. Het staat zo bomvol kleine praktische tips, dat ik het steeds opzij legde om die meteen te gaan uitvoeren. En ik kan je verzekeren dat het zoveel deugd doet om ermee aan de slag te gaan.
Hier zijn de vijf tips van Nele Colle, opruimcoach:


Tip 1 nadenken
Waarvoor dient deze zone? Wandel een ruimte van je huis binnen en vraag je af waar ze voor dient. Keuken om te koken en te eten, slaapkamer om te slapen, ... Klinkt logisch hé. Maar Nele vraagt om dan even kritisch te kijken en te zien wat er niet hoort in die ruimte. Een kast met een archief van belangrijke papieren hoort niet in de badkamer. 

Tip 2 Verzamelen
Opruimen gebeurt in fasen. Je kan niet in één keer alles aanpakken. Begin met iets zoals kleurpotloden. Weet jij waar de kleurpotloden in jouw huis liggen? In de meeste gezinnen met kinderen liggen die overal. (En nergens als je er naar zoekt.) Verzamel alle kleurpotloden en bewaar ze samen op een afgesproken plaats.

Tip 3 Groeperen
Ruim je de boekenkast op? Haal dan alle boeken uit de kast (en van het nachtkastje, en van de salontafel en...) en leg ze in stapels per soort. Strips bij strips, romans, kookboeken... (Grappig feit: aan de boeken die je verzamelde kan iemand veel over je te weten komen. Je bent wat je leest.) Nadat de boeken op stapels liggen, mogen ze per soort terug in de kast. Denk ook na over de logische plaats. Bewaar de boeken dicht bij de plaats waar je ze leest.

Tip 4 Bundelen en labelen
Het helpt jouw brein om mee te werken alles op zijn plaats te houden als je gaat labelen. Kleef een etiket op de plank in de kast met de naam van de inhoud. Zelfs zonder nadenken zal je meer geneigd zijn de T-shirts bij de T-shirts te bewaren en de truien bij de truien. 

Tip 5 De omgekeerde kleerhanger
Als je orde maakt in de kleerkast, hang je alle kapstokken omgekeerd in de kast. Als je het kledingstuk gedragen hebt, dan mag de kapstok weer juist hangen. Evalueer na een paar maanden. Welke kapstok hangt nog omgekeerd? Zal je dat kledingstuk ooit nog dragen? Durf wegdoen!


Waarom het boek lezen?

Het leest als een roman, vlot geschreven vanuit het echte leven.
Herkenbaar en zeer motiverend!
Handige praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Wat is het effect?

Ik was zeer enthousiast en deelde de dingen die ik leerde met mijn kinderen. Het resultaat was dat ze de voorbije vakantiedagen met veel zin hun kamer hebben opgeruimd. Er ging veel rommel het huis uit. Whoop whoop. Zien opruimen doet opruimen of zo.

Waarom opruimen?

Door het boek van Nele ben ik nog meer gaan beseffen dat het niet enkel draait om een opgeruimd huis. Het gaat over veel meer. Denk maar aan alle prikkels van buitenaf die ons constant aanvallen. Je bent altijd en overal bereikbaar en kan altijd en overal in contact komen met de hele wereld. Nieuws bereikt ons overal. En denk maar eens aan het effect van het opbouwen van een spullenberg voor  onze planeet. Ons verlangen naar meer en meer heeft een zwaar prijskaartje. Ik voel me als mama verplicht om mee zorg te dragen voor de planeet waar mijn kinderen en kleinkinderen in opgroeien. Ik plan namelijk zelf ook heel oud te worden.


Als jij met een bang hartje niet durft beginnen aan de 'grote' klus, dan kan je met een klein spelletje beginnen. De 30 dagen challenge. Gooi dag één één ding weg. En ja, dat mag iets zijn dat eigenlijk kapot is. Gooi dag twee twee dingen weg. Ga bewust op zoek in je huis naar dingen die geen meerwaarde betekenen voor je leven. Na dertig dagen zijn er al een heleboel onnodige dingen verdwenen uit jouw leven. Zo eenvoudig kan de eerste stap zijn.


Nele Colle op Facebook
(met foto's van voor en na haar werk)

Opruimcoach, de officiële siteReacties

 1. Dat is zoals de aanbevelingen van Marie Kondo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van haar ben ik ook fan! Al gaat het boek Jomo wel een andere richting uit.

   Verwijderen
 2. Klinkt fijn!
  En wat mooi dat je het deelde met je meiden. Jong geleerd ...
  Voor mijzelf geldt: een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Okidoki. Bedankt om deze tips te delen. Ik ben intussen al meer dan een jaar aan het opruimen en vond/vind dat het er hier ondertussen al vrij net bij ligt. Maar zo te lezen, kan ik er zeker nog verder aan werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lees ook veel gelijkenissen met Marie Kondo. Hoe is dit boek anders dan? (open minded en oprechte vraag, geen kritiek :) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag! Marie Kondo leert opruimen met praktische tips. Nele Colle verdiept en zoekt naar antwoorden op de vraag waarom en het effect. Daarnaast geeft ze ook tips, maar er is dus veel duiding.

   Verwijderen
 5. Herkenbaar, ik ontspulde meer dan een half jaar geleden en merk nu dat ik elke aankoop bewust inplan, hoe klein het soms ook is. Geen overdaad meer in ons huis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kopen ook bewuster. Eens je weet hoeveel je eigenlijk al hebt, vermindert de shopdrang.

   Verwijderen
 6. Paar keer verhuizen deed me ook sterker nadenken over waarom ik bepaalde spullen bijhield (ja er was toch plaats voor en neen, je wist toch nooit of je die toch niet nog eens zou kunnen gebruiken...) en deed me vooral ook beslissen om spullen die ik al jaren niet meer aangeraakt had weg te doen (weggeven aan school/kringwinkel/collega's/.... en slechts héél beperkt containerpark, ook over het wegdoen werd bewust nagedacht). Ik gebruik nu ook bewuster de zaken die ik wel bijhield en denk 2 keer na of ik een aankoop echt wel wil doen of niet. Ons huis is opgeruimder, ruimer en rustiger en ik probeer dat ook zo te houden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  Movie Online

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dankjewel voor jouw reactie!