Twisted headband, how to

We hebben hier een heleboel kleine lapjes stof over en vaak zijn ze te klein voor kleding, maar voor een project zoals deze haarband zijn ze perfect. 
In deze tutorial leg ik uit hoe ik een band maak met een knoop.

Knip twee stroken elastische stof. Ik gebruikte Nicky velours, maar andere rekbare materialen kunnen ook. De hoogte van de stroken is hier 15 cm voor de mintkleurige stof. De breedte is hier 55 cm omdat dat de hoofdomtrek is. Deze maten kan je naar eigen behoeften aanpassen. Hou rekening met de rekrichting van de stof. 
 Leg de lappen met de goede stofkanten op elkaar. Meet waar het midden is en teken daar een rechthoekje van ongeveer drie centimeter op 4 mm. Stik op jouw tekening en knip in het rechthoekje.
 Trek één laag door het gaatje.
 Gebruik nu twee kleuren speldjes om de zijkanten te markeren. 
Op die manier zie je heel goed welke kant op welke gespeld en genaaid moet worden. Geel speldje moet naar geel speldje, maar dan met de goede stofkanten op elkaar. Daarvoor rol je de kant met de roze speldjes op een worstje.
 Naai de kant van de gele speldjes, maar niet helemaal. Laat op vijf centimeter van het einde een keergat van 5 cm. Stik het laatste stukje weer gewoon verder.
 Keer de band weer naar de goede kant. Nu gaan we de kant van de roze speldjes stikken. Flap ze met de goede stofkanten naar elkaar terwijl de rest van de band op een rolletje ertussen zit.
 Keer jouw werk weer naar de goede stofkant. Duw één eind van de band door het gaatje.
 Leg nu de uiteinden van de band op elkaar en speld met één speldje de goede stofkanten op elkaar.
 Vind je nog het keergat van de gele speldjeskant? Daar trek je de uiteinden door om ze dicht te stikken. Trek de band daarna weer door het keergat en sluit het keergat met een laddersteek met de hand of gewoon met de naaimachine.
 We doen hier van bandwerk restjesverwerking voor warme oren op koude winterdagen.

Reacties

 1. Die 1ste foto met dat geld naaldje, dus voordat je het rechthoekje knipt, moet je daar ook even stikken met de naaimachine zodat de lapjes vastzitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Dorien, je moet stikken op de lijnen die je tekende.

   Verwijderen
 2. Leuk !
  Op de website van Burda vind je nog een aantal modelletjes van haarbanden !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een leuk idee, die restjes zo te verwerken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier gaat iemand thuis heel blij mee zijn, dank voor het delen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dankjewel voor jouw reactie!