8 maart, vrouwendag, PROUD TO BE THEIR MOM

Kinderen luisteren in het beste geval wel naar wat je zegt, maar wat je doet heeft een veel grotere impact. Ik heb geen enkele moeite om mijn kinderen elke dag te vertellen hoe graag ik hen zie en hoe mooi ik hen wel vind. Maar om dat over mezelf te zeggen, daar blijf ik aan werken. Ik besef dat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn dochters verplicht ben er alles aan te doen om mezelf graag te zien. Ik wil het goede voorbeeld geven en hen leren trots te zijn op wie ze zijn. 
We zijn al heel lang bewust bezig met opvoeden en ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Dus toen we de mail kregen om mee te doen aan de campagne van Dove Self-Esteem project, zei ik deze keer voluit "ja!"


Dove Belgium stuurde ons een t-shirt en een werkboekje waar we mee aan de slag gingen. Je kan die tools ook online vinden. Er is zelfs een pagina voor leraren. 
Wat ik als mama van tieners opmerk is dat opvoeden steeds complexer wordt. 
Kleine kinderen zijn nabij en daar kan je als ouder alles in goede banen leiden. Of toch meer dan bij grote kinderen waarbij je de school enkel binnenstapt bij oudercontacten en de leraren amper kent. Je laat los en vertrouwt op de omgeving.
De kinderen van nu groeien op in een wereld waarin iedereen op elk moment een foto of filmpje van je kan maken en dat in één twee drie met de wereld kan delen. De druk om erbij te horen en cool te zijn, lijkt groter dan ooit. 

Daarom zijn deze 5 tips dus erg belangrijk:

Vertel je kind hoe geweldig hij of zij is

Versterk het gevoel van eigenwaarde van kinderen door ze te complimenteren met specifieke eigenschappen. Richt je op gedrag, vaardigheden en persoonlijkheid in plaats van de nadruk te leggen op lichamelijke kenmerken.

Help je kind een goede vriend te herkennen


Praat met je kind over kwaliteiten die iemand tot een goede vriend maken. Draagt een goede vriend(in) dezelfde kleding als jij? Of is het iemand die goed kan luisteren en rekening houdt met de gevoelens van anderen? Bespreek wat persoonlijke eigenschappen zijn die je kind respecteert en bewondert.

Praat over de rol van je kind binnen de vriendengroep

Misschien is jouw zoon of dochter degene die goed kan luisteren, iedereen altijd opvrolijkt of ervoor zorgt dat iedereen erbij betrokken wordt.

Benadruk de diversiteit onder leeftijdsgenoten als positief

Complimenteer je kind en zijn of haar vriend(inn)en met de unieke aspecten van hun uiterlijk, maar vooral ook met hun prachtige persoonlijkheden.

Zoek positieve rolmodellen

Praat over mensen in je familie, omgeving of de media die kwaliteiten hebben die je bewondert. Zoek rolmodellen die een voorbeeld zijn op het gebied van medeleven, samenwerking, het overwinnen van tegenslag en leiderschap. En, dat is eigenlijk het belangrijkste, wees zelf het soort persoon waarvan je hoopt dat je kind later ook zo zal worden.#DoveSelfEsteem
#ProudToBeHerMom
#DoveBelgium


Reacties

 1. Je bent mooi! Zie je stralen op die foto's

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief! Ik ben wel heel gelukkig nu, dat kan je zien.

   Verwijderen
 2. Zo herkenbaar allemaal. Opgroeiende tieners hebben misschien nog meer aandacht nodig dan kleine meisjes, en soms vergeten we dat. Dank u voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De aandacht die ze nodig hebben is van een heel ander niveau hé. Maar dat we nog een belangrijke plaats innemen, dat is zeker!

   Verwijderen

Een reactie posten

Dankjewel voor jouw reactie!