Zelf een eenvoudige reistas maken, tutorial


Patroondelen

Neem een groot vel papier en teken de patroondelen. 

26 cm op 34 cm (zijpaneel)
70 cm op 120 cm (buitenstof)
70 cm op 60 cm (voering)


Nodig

anderhalve meter canvas buitenstof (afhankelijk van hoe je knipt, kan dit zuiniger)
anderhalve meter voeringstof
4,5 meter tassenband
twee glijders en een glijder met tussenstuk voor de tassenband
een rits van 65 cm lang
vlieseline H250

Knippen en verstevigen

In deze stap ga je stof knippen en verstevigen. 

Knip de kleine rechthoek twee maal uit de buitenstof en twee maal uit de voering. 

Knip de grote rechthoek één keer uit de buitenstof. Hier denk je best na over de print van de stof. Als er richting zit in de tekening kan je dit patroondeel ook in twee knippen en de stukken aan elkaar naaien zodat de print mooi uitkomt. Dat deed ik met de print van See you at six. Je kan ook spelen met effen vlakken en een Mondriaan aan stoffen combineren. Bij mijn eerste tas stikte ik als bodem een lapje namaakleder. Let er gewoon op dat jouw lap uiteindelijk 70 cm op 120 cm is. 

Knip de voering twee maal. Hoe afhankelijk van de print rekening met de richting.

-->
Verstevig alle 6 patroondelen met vlieseline. Ik gebruikte H250.

Buitenstof:
Voering:


Stik de beide panelen van de voering met de goede stofkant op elkaar vast, maar laat een keergat van 30 cm in het midden.


Tassenband naaien

Knip 3 meter tassenband en naai de uiteinden aan elkaar door ze eerst in elkaar te haken zoals op de tekening. Let er op dat de tassenband nergens gedraaid zit! 




Markeer het midden van de buitenstof met een speldje. Speld de tassenband op acht cm van het midden, dus met 16 cm tussen de banden. 



Je stikt de tassenband vast tot op 13 cm van de stofrand. Het uiteinde verstevigde ik met een kruis. 





Rits inzetten

 Knip vier flapjes uit de resten stof. Ze zijn even breed als jouw rits op een lengte van zes cm.

Leg twee flapjes met de goede stofkanten op elkaar en leg de rits er tussen. Stik door op een cm van de rand, maar naai manueel over de rits om te voorkomen dat de naald breekt. 


Flap de lapjes terug open en stik eventueel nog eens door.
Doe hetzelfde voor het andere ritsuiteinde.


Leg de rits met de goede kant naar beneden op de buitenstof. De flapjes zijn iets te groot, verdeel de rits mooi in het midden van de breedte van de buitenstof. 





Speld en stik door tot op twee cm van de rand. Leg daarna de voering met de goede kant naar de rits en stik ook deze vast.
Nu zit de rits aan één kant tussen voering en buitenstof. Herhaal deze stappen voor de andere kant van de rits. 



Je kan de rits nu topstitchen (stik door de buitenstof en voering aan de goede stofkanten. Zo gaat de stof niet tussen de rits komen bij het gebruik). Maar blijf ook nu twee cm van de rand.




Afwerken zijpanden

Gebruik een stukje stof of een stukje tassenband om de glijder vast te maken op het zijpaneel.
Ik vouwde en streek een strook stof op de breedte van tassenband en vouwde de onafgewerkte naad naar binnen. Naai ook hier een kruis en een vierkant om de stof stevig op zijn plaats te houden.



Naaien zijpanden

We naaien eerst het zijpand in buitenstof. Markeer de bovenkant en het midden van het zijpand. Laat dat overeen komen met de rits. Uiteraard werken we goed stofkant op goede stofkant. We gaan hier enkel naaien door de buitenstoflaag. Daarom stopten we met de rits naaien op 2 cm van de rand. Stik als eerste de bovenkant van het zijpand en blijf links en rechts een cm van de rand. Op de tekening is de te stikken lijn in rood aangegeven.




Markeer het midden van de onderkant van het zijpaneel en het midden van de reistas onderaan. Stik nu de onderkant van het zijpand en blijf ook hier links en rechts op een cm van de rand. De lijn is op de tekening in rood aangegeven. Stik ook hier enkel door de buitenstof.



Stik nu door de buitenstof de zijwanden. Kijk naar de stiklijn van de bovenkant en onderkant en stik netjes tot dat punt. 




Open de rits en stik de andere zijkant in buitenstof.

Momenteel ziet jouw tas er aan de buitenkant al helemaal af uit. Maar het is tijd voor de voering.
Trek de tas gedeeltelijk door het keergat. Je moet nu aan één kant werken aan de zijwand. Naai het paneel in voeringstof aan de rest van de voeringstof op dezelfde manier als hierboven uitgelegd. Stik ter hoogte van de rits enkel door de voeringstof. Doe dit voor beide zijpanelen.

Trek de tas weer door het keergat en naai het keergat dicht.
Ter versteviging van de bodem gebruikte ik een schuim dat diende als verpakkingsmateriaal. Ik schoof dat nog in het keergat voor het sluiten. Dit hoeft niet maar kan wel.




Afwerken kan nog door een riem met glijder te voorzien. Ik had niet voldoende tassenband om de plantentas zo af te werken. Er staat nog een tripje richting stoffenwinkel op de planning.


Woordje van de redactie:

Een handleiding schrijven kost tijd en moeite. Jullie weten al dat ik dit graag doe en graag deel. Jullie mogen tassen maken zoveel jullie willen, maar geen betaalde workshops organiseren met mijn handleiding. 
-->

Reacties

  1. De tassenmaakster in Griet is geboren!! Woehoe!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, zoiets! Maar dan nog niet met millimeterwerk :-)

      Verwijderen
  2. Super !
    Ik ben zeer grote fan van de 'plantjescanvas' ! ( de gele met hoofden is ook mooi hoor )
    Sedert 2 jaar ook een beetje gebeten door de 'tassenmicrobe'... zo'n heerlijk gezonde verslaving... :-)
    Mag ik een tip geven ?
    Probeer op de buitenstof eens versteviging H-640, ik vind dat de tas dan nog zoveel mooier oogt en iets makkelijker op vorm blijft staan...
    Indien je verpakkingsmateriaal op raakt, dan kan je met 'styl-vil' ook de bodem wat verstevigen.
    Maar in elk geval 2 geslaagde projecten !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Twee prachtige tassen. Wat fijn om de afmetingen zo bij elkaar te hebben. Nu delen onze kinderen nog een tas. Maar tijdens de volgende vakantie hebben ze hopelijk allebei een eigen tas. Heel veel dank!
    Ken je ook "hobs"? Een prachtig materiaal om tussen buitenstof en voering te stikken, waardoor de tas heel mooi in vorm blijft. Ik gebruik dit bij bijna alle tassen die ik maak.
    Groet, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dikke merci Griet .
    Ik ga in september eens proberen ...nu geen tijd ...op kleinzonen passen ( en ze dragen doodgraag de oliver broekjes ) 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank u voor de tutorial!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dankjewel voor jouw reactie!